Sari la conținut

Moș Crăciun… Țiriac, de Horia Alexandrescu

In corpore sano: Moș Crăciun… Țiriac

Horia Alexandrescu

Revista Cultura, SERIA A III-A, nr. 1 (557), 5 ianuarie 2017:

EPAPER: http://revistacultura.ro/nou/2017/01/sumar-nr-1-2017

PDF: http://revistacultura.ro/pdf/cultura_1_557_web.pdf

șim deja în noul an cu planuri și cu speranțe de mai bine. La finele lui 2016, când sărbătorile de iarnă au adus celor… cuminți cadourile așteptate, Moș Crăciun s-a numit pentru copiii Bucureștiului nici mai mult nici mai puțin decât… Ion Țiriac! Ei bine, cel mai bogat român și-a plănuit surpriza în așa fel încât darul său să vină la momentul oportun, drept care, pe un teren viran din Otopeni, în nici trei luni de șantier, a răsărit o splendoare de patinoar acoperit, unicat de acest fel în România!

Dacă m-ați întreba de unde până unde, trebuie să vă spun că Ion Țiriac, magnatul pe care îl cunoaștem toți ca om de tenis, a fost în tinerețea sa și jucător de hochei! Dincolo de faptul că era brașovean și, prin definiție, practicase din copilărie schi și patinaj. După care a ajuns la hochei, unde va deveni un jucător redutabil. Între 1958 și 1964, el a fost chiar component al echipei naționale a Românei, cu care a participat la Jocurile Olimpice de iarnă de la Innsbruck, dar și la o ediție a Campionatelor Mondiale. E, deci, greu de explicat cum s-a putut retrage Țiriac din hochei pentru a se dedica tenisului, dar, trebuie să recunoaștem, opțiunea sa s-a dovedit deosebit de inspirată.

Cum, însă, dragostea dintâi nu se uită niciodată, iată că avem încă o dovadă, oferită de generozitatea cu care Ion Țiriac a oferit bucureștenilor patinoarul care le lipsea cu desăvârșire!

Aici trebuie să deschidem o paranteză, pentru a povesti că vechiul patinoar acoperit „Mihai Flamaropol”, care se numea inițial „23 August”, fusese ridicat hăt, în…1952, devenind de ani de zile absolut impracticabil. În cursul lui 2016 a fost, de altfel, demolat pentru a face loc construcției unui patinoar acoperit modern, asumat de Primăria Capitalei, printr-un proiect estimat la vreo 30 000 000 de euro! Vorba aia, să fie primit, dar, până una-alta, iată că a sosit iarna, lucrările încă n-au început, iar bucureștenii tot n-au patinoarul mult visat. Sau, mai corect spus, nu aveau până în momentul în care Ion Țiriac s-a întors la prima sa dragoste!

„Telekom Arena”, gata în trei luni

Pe terenul viran pus la dispoziție de Primăria Otopeni, cu sprijinul companiei germane Telekom și cu banii scoși din propriul buzunar de Ion Țiriac, patinoarul acoperit botezat „Telekom Arena” a fost ridicat și dotat cu instalații de ultimă generație în numai trei luni de zile. Surpriza și mai mare privește însă costurile finale, care s-au încadrat între doar 3,5 și 3,9 milioane de euro, ceea ce înseamnă cam de 10 ori mai puțin decât va costa viitorul patinoar de lângă Arena Națională!

Operat de Fundația Ion Țiriac, noul patinoar artificial acoperit de la Otopeni și-a deschis oficial porțile pe 7 decembrie, accesul publicului larg fiind permis zilnic, cu facilități și gratuități pentru copii cu vârste între 3 și 12 ani. Tarifele practicate sunt accesibile pentru sesiuni orare și, ceea ce e foarte important de adăugat, patinoarul asigură – în sfârșit! – condiții optime de pregătire pentru sportivii de performanță, echipele bucureștene de hochei pe gheață și practicanții de patinaj artistic având din acest moment locul în care să se antreneze!

O inaugurare onorată din plin

M-am numărat printre invitații lui Ion Țiriac la ceremonia de inaugurare a patinoarului și m-am bucurat realmente să reîntâlnesc acolo o serie de mari campioni și performeri ai sportului românesc. Printre aceștia, Cristian Gațu, Ilie Năstase, Simona Halep și Horia Tecău, Andreea Răducan, Mariana Bitang și Octavian Bellu, Elisabeta Lipă, Mihai Covaliu, cărora li s-au adăugat, în chip firesc, o mulțime dintre foștii mari jucători de hochei ai României, adică vechii coechipieri de națională ai lui Ion Țiriac! Au fost prezenți, de asemenea, ambasadorul Canadei în România și primarul localității Otopeni, în fața cărora Ion Țiriac a spus: „În trei luni am transformat un câmp într-o locație sportivă la standarde internaționale. Este doar o picătură în marea sportului românesc, dar este dovada că se poate când există dorință! Sper ca, în viitorul imediat, clasa politică să adere la această direcție și să transforme tineretul, sănătatea și sportul în adevărate priorități naționale!”

Nimic mai adevărat și spus la locul și momentul în care se potriveau perfect. Iar dovada cea mai bună, mai frumoasă și mai emoționantă avea să fie oferită celor prezenți de demonstrațiile copleșitoare ale unor… mini-hocheiști și ale unor micuțe patinatoare, care au evoluat pe pista de gheață olimpică inaugurată la Otopeni!

Bravo lui Ion Țiriac pentru acest nou dar oferit de el bucureștenilor și, ca să rămân în ton, mulțumim Moș Crăciun, având în vedere că și eu, semnatarul acestor rânduri, mă voi număra printre amatorii de patinaj care vor vizita în mod curent Telekom Arena!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: